De mogelijkheid voor vrouwen om zelf kleding te kopen was een van de eerste wapenfeiten van de revolutie voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. Lang voordat vrouwen stemrecht kregen, verwierven ze al een ander belangrijk wapen: de mogelijkheid om als consumentenklasse actief benaderd te worden. Met de uitvinding van massaproductiemiddelen in de 19e en 20e eeuw hoefden dames zelf niet langer hun eigen kleding te vervaardigen, maar konden ze in warenhuizen naar kleding winkelen voor henzelf en hun familie.
Vrouwen hadden zo niet alleen toegang en zeggenschap over het besteden van geld, maar werden ook door verkopers gezien als een doelgroep om aan te verkopen. Met de gelijktijdige opkomst van het warenhuis, werd deze dan ook al snel geadverteerd als de plaats waar vrouwen de macht hadden om te beslissen. Bovendien was het gebruikelijk dat bij het bezoek aan deze gebouwen geen mannen aanwezig waren. Zo werd een omgeving gecreëerd waarin onafhankelijkheid van vrouwen werd versterkt.
Een liefde die onafscheidelijk is
Vandaag de dag zijn winkelen en vrouwen nog steeds onlosmakelijk in het culturele beeld met elkaar verbonden. Gelukkig heeft de damesmode zichzelf in de loop der jaren wel onder invloed van deze ontwikkelingen ontwikkeld. Wanneer vrouwen kleding kopen hoeven ze zich niet langer geremd te voelen, en het verfoeide, strak aanspannende korset hoeft niet langer als een letterlijk adembenemend kledingstuk door iedereen gedragen te worden.
Dameskleding heeft zich in de afgelopen decennia in allerlei richtingen ontwikkeld. Het vertoeft goed in speelse mentale ruimtes, waar fantasie en verbeelding de vrije loop hebben. Door de kleding die we kiezen, drukken we ons uit en geven we onze persoonlijkheid door. Dit heeft zelfs invloed op werkrelaties, want het effect van kleding op de perceptie is bewezen. Of het nu gaat om comfortabele kleding, sexy kleding, alledaagse kleding, premium merkkleding voor dames, er is altijd voor iedereen wel iets te vinden.
Van sexy tot comfy dameskleding
In die zin heeft de evolutie van dameskleding dan ook in belangrijke mate bijgedragen aan de emancipatie van de vrouw. Van bevrijdende kleding, waarin het lichaam niet langer stelselmatig in een langere jurk gehesen hoefde te worden maar vrij en open rond mocht dartelen. Waarin het tonen van huid niet als iets kwaadaardigs werd beschouwd maar uitdrukking gaf aan de vrouwelijke expressionistische vormen.
Tot juist een tegenovergestelde beweging, waarin sommige vrouwen juist aangaven zich vrijer te voelen in meer bedekkende kleding. Dat is de insteek van dameskleding: om iedere vrouw zo te kunnen kleding als dat ze zelf wil. Haar de vrijheid geven om volledig zelf te kiezen hoe ze zich wil hullen en tonen richting de rest van de wereld. Als uitdrukking van haar eigen persoonlijkheid, maar ook als statement op wereld om haar heen.
Wie kies jij te zijn?
Het lijkt ongelooflijk dat een daad die zo banaal lijkt als het kopen van kleren eigenlijk zo belangrijk is. Het kopen van dameskleding is een persoonlijke bevestiging van wie jij bent. En het aanbod aan kleding weerspiegelt op welke wijze de samenleving aan die individuele expressie uiting wenst te geven. Modeschrijver Gilles Lipovetsky maakte dit des te meer duidelijk met zijn analyse dat mode niet gewoonweg eenvoudig esthetisch genot is. Nee, mode is de hoeksteen van het collectieve leven.