DIY Food Gardening Health Inspiration Interior Lifestyle Miinto Uncategorized

Moestuinieren met Miinto!

De koude temperaturen zijn het land uit en de lente komt in zicht! De eerste plantjes worden groen en de lentekriebels gieren door ons lijf. Afgelopen twee weken hebben we massaal moestuintjes gespaard bij de supermarkt. Deze actie konden we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, want hoe leuk is het om je eigen moestuintje te hebben en je eigen verse groenten te kunnen eten?! Lees gauw verder en ontdek hoe simpel en leuk het is om je eigen moestuin te maken en te onderhouden!

Toch zijn er mensen die heb hebben van een moestuintje te veel gedoe vinden. Het eerste excuus: te weinig plaats. Je woont in een appartementje, of hebt geen grote tuin. Geen probleem, het kan namelijk heel kleinschalig en efficient! Wij zetten drie manieren op een rij waardoor jij je eigen moestuintje kan onderhouden op een klein plekje.

1. Hang on there!

De eerste manier is misschien wel de meest toegankelijke manier. Je kan dit zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je bevestigt een stang en hangt hier met haakjes allerlei kleine potjes aan op. Zo kun je bijvoorbeeld boven je aanrecht je eigen kruidentuintje bijhouden of een paar kleine plantjes kweken.

2. Creative stashing

De tweede manier is tevens geschikt voor wat grotere en hogere planten als de cherrytomaat of de zonnebloem. Dit roltafeltje is mega handig omdat je het heel makkelijk kunt verplaatsen en zo bijvoorbeeld met de zon mee kunt schuiven. De grote, hoge planten passen perfect op het bovenste treetje en de lagere planten die minder zonlicht nodig hebben kunnen onderin gezet worden.

3. Wallflowers

De derde en laatste manier is erg leuk voor een kleine tuin of een balkonnetje. Hierbij span je ijzeren gaas of een raster tegen een muur. Zorg hierbij dat het goed strak staat. Vervolgens bevestig je daar met behulp van ijzerdraad of bloempotringen allerlei verschillende potjes tegenaan. Je kunt het geheel ook nog wat versieren door er een klimop tussendoor te laten groeien of een lichtsnoertje op te hangen. Let hierbij wel op dat het lichtjessnoer ook geschikt is voor buitenshuis!

Tips & Tricks

De tweede smoes ’Ja maar ik heb totaal geen groene vingers’ willen we na vandaag ook niet meer horen! Wij schakelden de hulp in van de eigenares van een van de grootste en leukste moestuinaccounts op Instagram: @moestuinkriebels. Fotografe Carine Bex houdt sinds 2016 een Instagrampagina bij waar ze de mooiste plaatjes van haar moestuin deelt en sinds december 2017 heeft ze daar een eigen blog bij. Wij vroegen haar de beste moestuintips voor beginners met ons te delen!

  1. Wanneer je net begint met je moestuintje, kun je het beste beginnen met makkelijke groenten zoals: erwten, peultjes, radijsjes, courgette, komkommer, sla, bieslook en Oost-Indische kers.
  2. Zelf zaaien kost veel tijd. Als je daar geen geduld voor hebt, kun ook kleine plantjes kopen in een tuincentrum. Zo heb je sneller resultaat.
  3. Gebruik voldoende grote potten met een gat zodat het overtollige water eruit kan. Terracotta potten staan heel mooi, maar trekken ook veel vocht uit de aarde. Plastic is daarom handiger om mee te beginnen.
  4. Zet een schaal onder de potten en giet het water voor de plant in deze schaal. Zo kweek je stevige planten die zelf op zoek gaan naar het water (ook handig als je ze af en toe vergeet bij te wateren).
  5. Bij sommige groenten kun je kiezen tussen klimmers of soorten die laag blijven. Kies voor klimmers; zo heb je een grotere opbrengst op een kleine oppervlakte.
  6. Zorg dat je altijd op tijd oogst. Hoe meer je oogst, hoe meer bloemen zich weer ontwikkelen die op hun beurt weer peultjes of courgetten vormen.
  7. Als je bij het oogsten van sla alleen de buitenste bladeren van de sla plukt en het hart in tact laat, kun je weken lang van één krop sla blijven oogtsen!
  8. Oost-Indische kers is een super multifunctionele plant. Hij is namelijk volledig eetbaar: bloemen, bladeren en zaden! De zaden kun je inleggen op azijn. Zo heb je in de winter ‘armeluis kappertjes’.
  9. Potgrond bevat altijd meststoffen voor de eerste zes weken. Daarna moet je iedere maand een beetje vloeibare meststoffen in het gietwater doen, zodat je plantjes lekker door kunnen groeien.
  10. Water geven kun je het beste ‘s ochtends of ‘s avonds doen. Plan een vast moment, dan vergeet je het minder snel. En vergeet niet bij heel warm weer twee keer per dag water te geven.

 

Wil je meer tips of mooie foto’s zien? Volg Carine dan op Instagram!

Nadat wij bij Miinto ontdekten hoe makkelijk het was om zelf een moestuin te maken konden wij natuurlijk niet achter blijven! We zijn aan de slag gegaan met de moestuintjes van de supermarkt en onze Miinto moestuin is een feit geworden! Ben je nu benieuwd hoe onze plantjes het doen, volg ons dan op Instagram @miintonl en houd de stories in de gaten!

 

You Might Also Like